Diagnostika
-Pregled prostate - PRESEJALNO – OCENJEVALNI PREGLED z napravo (ANESA) - Pregled dojk
pregled, prostata, presejalni, test, dojke, prevenivni, dobra , hiša, zdravja
13
page-template-default,page,page-id-13,page-child,parent-pageid-9,bridge-core-3.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.2,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,qode-wpml-enabled,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

»Zdravje je naše največje bogastvo.«

S posebno visoko tehnološko diagnostično napravo SENSITIVE IMAGO

Vam nudimo:

 • PREVENTIVNE
 • NEINVAZIVNE
 • NEBOLEČE
 • DISKRETNE PREGLEDE
 • BREZ SEVANJA.

»Ste v dvomih glede morebitne bolezni?«

V zgodnjem stadiju odkriti rak prostate omogoča petletno preživetje kar 80 odstotkom moških! Zato se vsem moškim po 45. letu enkrat na leto priporoča preventivni pregled prostate, tudi če z mokrenjem nimajo nobenih težav!!!!!!

Rak prostate velja za drugi najpogostejši rak pri moških. Po 40. letu ima težave s povečano prostato  približno 60 odstotkov moških, pri 80. letu pa že skoraj vsi.

V Sloveniji letno za rakom prostate zboli do 1.000 moških.

Pomembno je, da si pri težavah s prostato ne zakrivate oči, ter še pravi čas poskrbite za njih, saj lahko dolgoročno ne ukrepanje privede do hujših posledic za vaše zdravje.
Veliko moških, starejših od 45 let, nekateri tudi prej, opazijo naslednje simptome:

 • pogostejše uriniranje,
 • kapljanje seča po končanem uriniranju,
 • vstajanje ponoči zaradi tiščanja na vodo,
 • čakanje na začetek curka,
 • pogosto močno, nevzdržno tiščanje na vodo,
 • občutek zastajanja seča v mehurju tudi po uriniranju.
 • občutek, da vas pogosto tišči na vodo,
 • pogostejše nočno uriniranje,
 • nenadna potreba po odvajanju vode (občutek, da ne boste pravočasno prišli do stranišča),
 • občutek, da mehur ni popolno izpraznjen,
 • izguba spolnega poželenja (libida).
 • šibek curek,
 • težaven začetek uriniranja,
 • prekinjajoč curek,

Čeprav utegnejo biti vsi ti simptomi posledica povečane prostate, gre lahko tudi zaradi za druge spremembe v sečilih ali celo nekatere druge bolezni, ki ne nastanejo v sečilih. Lahko napovedujejo, da gre za “normalno” benigno povečanje prostate ali hiperplazijo, lahko pa gre za resnejše zaplete. Vsekakor se prepričajte.

 

BOLEZNI PROSTATE

 

Vnetje prostate navadno povzročijo bakterije in najpogosteje doleti moške med 30. in 40. letom. Neprijetno ščemenje v presredku se nadaljuje z močnimi bolečinami v spodnjem delu trebuha, stalnim siljenjem na vodo, pekočim mokrenjem in zvišano telesno temperaturo – potrebno je strogo mirovanje in zdravljenje z antibiotiki. Včasih se bolezen prevesi v kronično vnetje, ki sicer z blažjimi težavami leta in leta povzroča težave tako bolnikom kakor urologom.

 

Rak prostate je najbolj nevarna bolezen te žleze. Pojavnost se značilno veča s starostjo – po 50. letu doleti povprečno vsakega desetega moškega. Vsako leto v Sloveniji odkrijemo do 1000 novih primerov raka prostate, ki je tako drugi najpogostejši malignom pri moških (za rakom na pljučih). Pri mlajših moških je bolezen zelo nevarna, saj se lahko hitro razširi s prostate na okolna tkiva in metastazira (zaseva) v kosti. Pri starejših moških bolezen teče počasneje in veliko moških z rakom na prostati doleti smrt zaradi drugih (predvsem srčno-žilnih) vzrokov in ne zaradi raka.

 

Benigna hiperplazija prostate je najpogostejša bolezen prostate. Pritisk zvečane prostate na sečnico moti odtok seča iz mehurja in lahko povzroča značilne moške težave tretjega življenjskega obdobja – neprijetno čakanje na začetek mokrenja, oslabel curek, ki se lahko prekinja, uhajanje seča po kapljicah po mokrenju (znaki oteženega mokrenja), nočno vstajanje zaradi siljenja na vodo, ki je tudi čez dan pogostejše, uhajanje seča in občutek neizpraznjenega mehurja kljub pravkar končanemu mokrenju (znaki draženja).

 

Ob ne zdravljenju BHP lahko ta napreduje do razsežnosti, ki pomenijo veliko hujše težave, med drugim vnetja sečil, sečne kamne ali celo okvaro ledvic, a kljub temu BHP, kot že rečeno, ne povzroča nastanka raka na prostati.

PRESEJALNO – OCENJEVALNI PREGLED človeškega telesa s samodejno, ne invazivno, ekspresno napravo (ANESA)

 

Metoda izvajanja:

Več kot 140 parametrov se določa na podlagi meritev temperature v določenih biološko aktivnih delih telesa. Skupa z individualnimi podatki (spol, starost, teža, srčni utrip, frekvenca dihanja) programska oprema USPIH analizira (po posebnem –patentiranem matematičnem algoritmu ) tako pridobljene podatke in jih prikaže v obliki nam znanega laboratorijskega izvida. ANESA ni analizator krvne slike, temveč ekspresni diagnostični sistem, ki ima ES certifikat medicinke naprave.

 

Korist odčitka :

S pomočjo tako kompleksnega odčitka dobimo (in vivo) celovit vpogled v trenutno stanje neravnovesja biokemičnih procesov v telesu in ne samo krvno formulo ali biokemične parametre. Praktično gledano, odčitek omogoča vpogled v delovanje vseh ključnih organov, stanje ključnih elektrolitov, hormonov, žlez ter pretočnost krvi v telesu. Je neprecenljiv pripomoček pri preventivi zdravja.

 

Zanesljivost odčitka

Ne obstaja uradni dokument ali Direktiva v Svetu glede primerjalnih testov za invazivne in ne invazivne naprave.

Kljub temu, , večina parametrov naprave je testiranih v certificiranih in akreditiranih laboratorijih z zanesljivostjo 95%. Niso pa vsi ANESINI parametri primerljivi z akreditiranimi laboratorijih preprosto za to ne, ker jih le-ti ne izvajajo.

Preiskava omogoča odkriti sumljive spremembe dojk 3-5 let preden bi postale tolikšne, da bi jih lahko zatipala ženska ob samopregledovanju ali pa zdravnik pri uporabi rentgenskega slikanja – mamografije ali ultrazvočne preiskave. Ves ta čas so pregledi z mamografijo praktično lažno negativni, saj mamograf »vidi« bolezen šele takrat,  ko je viden tumor.

Žalosten je podatek, da s standardnimi metodami kot sta  rentgensko slikanje – mamografije ali ultrazvočna preiskava  odkrijemo le okoli 15 % raka dojke in da od obolelih v povprečju vsaka četrta pacientka umre. Nedopustno pa je tudi, da za ženske, mlajše od 40 let sploh ne obstaja metoda preventivnega pregleda. Ko zaznamo oz. otipamo spremembo, je lahko že prepozno.

 

Kako nastane rak dojke in opis bolezni

 

Rak dojke je najpogostejši rak žensk. Zbolevanje narašča, v Sloveniji letno zboli okoli 1.000 žensk. Po napovedih naj bi v prihodnosti zbolela vsaka osma ženska. Najpogosteje zbolevajo med 50. in 70. letom. Pri mlajših ženskah (do 40 let) je bolj redek, vendar pa je običajno veliko bolj nevaren in progresiven.

Rak dojke nastane ko se začne nenadzorovana delitev celic v izvodilih ali v žleznih mešičkih. Hitrost rasti ni enaka..

 

Razvoj rakavega tumorja poteka v 3 fazah:

 

 • raste na mestu nastanka, celice še ne prodirajo v okolico – neinvazivni ali “in situ” rak;
 • celice prodirajo v okolico – invazivni rak;
 • rakave celice se razširijo po telesu – napredovalni ali metastatski rak

Kljub večjemu obolevanju se zadnja leta smrtnost zaradi te bolezni v razvitem svetu zmanjšuje. Petletna preživetja brez ponovitve bolezni, katera lahko skoraj enačimo z deležem ozdravitev, znašajo v Sloveniji 65 %.

 

Dejavniki tveganja

 

Najpomembnejša dejavnika tveganja sta dedna obremenjenost in reproduktivni dejavniki. Na dedne dejavnike in način življenja sodobne ženske v bližnji bodočnosti verjetno ne bomo mogli vplivati, zato so možnosti preprečevanja raka zelo majhne. Lahko pričakujemo še nadaljnje večanje zbolevanja, zato je zelo pomembno, da raka oz. spremembe odkrijemo dovolj zgodaj in s tem zvečamo možnosti ozdravitve in zmanjšamo smrtnost.

 

Dedni dejavniki

 

 • večje tveganje za zbolevanje imajo ženske, če je v njihovih družinah že rak (dojk, jajčnikov, debelega črevesa ali prostate);
 • znani in določljivi so že nekateri geni, ki pomenijo večjo dedno obremenjenost, to sta gena BRCA1 ali BRCA2.

 

Reproduktivni dejavniki

 

 • nerojevanje, pozen prvi porod, nedojenje, dolgotrajno jemanje kontracepcijskih tablet pred prvim porodom ali nadomestno hormonsko zdravljenje v pomenopavzi;
 • bolj ogrožene so tudi tiste ženske, ki so dobile prvo menstruacijo pred 11. letom in jo izgubile po 50. letu.

 

Bolezenski znaki

 

Tipna zatrdlina v dojki je najpogostejši znak;

Prvi znak so lahko tudi povečane bezgavke v pazduhi ;

Drugi znaki , ki lahko pomenijo raka so: ugreznjena bradavica, krvavkast izcedek iz dojke in sprememba kože (pomarančasta..);

Znaki razširjene bolezni se pokažejo  v primeru, da se je rak dojke že razširil v oddaljene organe;

najpogostejši  znaki razširjene bolezni so: splošno slabo počutje, utrujenost, zmanjšan libido, hujšanje, bolečine v kosteh, suh dražeč kašelj ter glavobol z bruhanjem in motnjami vida.

 

Kako poteka meritev

 

Meritev poteka popolnoma neboleče, neinvazivno, diskretno, kar pomeni brez kakršnega koli posega v telo. S posebno visoko tehnološko diagnostično napravo Sensitiv Imago, ki edina deluje iz živega biološkega objekta – človeka ( vse ostale naprave delujejo na virtualnem profilu bolnika),izmerimo frekvenco v ciljnem organu ( prsih ) in po primerjalni tehnologiji določimo vrsto in stopnjo odstopanja od normale. Sama aparatura zazna tudi vse predoblike sprememb in ogroženost za razvoj le teh.

Pregled traja okvirno 20 minut, v kar je zajet pogovor s terapevtom, meritev in razlaga dobljenih parametrov.

Prednosti metode v primerjavi z standardnimi metodami kot sta  rentgensko slikanje – mamografija ali ultrazvočna preiskava

 • Primeren za vse starostne skupine žensk;
 • neinvaziven in neboleč;
 • diskreten in neponižujoč;
 • brez sevanja;
 • odkriva sumljive spremembe 3-5 let predno jih zaznajo obstoječe metode

 

Ponudnik storitve

Zavod Zdravje, Zavod za promocijo zdravja in zdrave prehrane

KONTAKTNI OBRAZEC

  Ime (*)

  Priimek (*)

  E-mail (*)

  Sporočilo